Igazságügyi gépjármű műszaki szakértői vélemény

Igazságügyi gépjármű műszaki szakértői szakvélemény készítése, baleseti eleemzés.

Igazságügyi gépjármű műszaki szakértői szakvélemény készítése

Leggyakrabban a következő esetekben lehet szükség szakértői véleményre:

  • balesetelemzés
  • a jármű váratlan műszaki meghibásodásának vizsgálata
  • a gépjármű vásárlása után felmerülő problémák vizsgálata
  • egyéb műszaki problémák vizsgálata
  • javítási költség meghatározása.

Balesetelemzés

Ha az ügyfél nem ért egyet a hatósági eljárás során született megállapításokkal, akkor kerül sor balesetelemzésre. Ez legtöbbször például olyan esetben történik meg, amikor a biztosító a rendőrségi jegyzőkönyvekre alapozva nem akar kártérítést fizetni. Ritkábban az is előfordulhat, hogy az elemzés a baleset miatt indított büntetőeljárásban a büntetést, vagy annak mértékét is befolyásolja. Az igazságügyi gépjármű műszaki szakértő véleménye az eset valamennyi dokumentumának, köztük a rendőrségi helyszínelés anyagainak átvizsgálása után születik meg.

Műszaki meghibásodás vizsgálata

Többször előfordul, hogy a kiválasztott jármű kevéssel az autóvásárlás után meghibásodik. A vevő ilyen esetben szeretne az eladóval szemben fellépni, hogy visszatérítse a vételárat, vagy a vételár egy részét.

Ha az eladó nem magánszemély volt, hanem egy cég, akkor az eladónak kell azt bizonyítania, hogy az eladott jármű nem volt hibás.

Ha magánszemély volt az eladó, akkor a bizonyítás megfordul. Ebben az esetben a vevőnek kell bebizonyítania, hogy eleve hibás terméket vásárolt, s a korábbi üzemeltetésnek köze van a meghibásodáshoz.

Mindkét esetben az igazságügyi gépjármű műszaki szakértő hiteles szakvéleményére van szükség az eset körülményeinek tisztázásához.

A gépjármű vizsgálattal járó szakértői vélemények készítése konzultációt követően egyedi díjazás alapján történik.