Mikor van szükség balesetelemzésre?

Balesetelemzésre, tehát egy megtörtént baleset előzményeinek kidolgozására és más bemenő paraméterek esetén a várható végeredmény szemléltetésére általában két okból lehet szükség.

Egyrészt hatósági eljárás során válhat szükségessé a balesetelemzési dokumentáció (pl. rendőrségi, bírósági eljárás során) beszerzése, amennyiben az érintett fél által előadottakkal szemben részben- vagy teljes egészében más megállapításra jut a hatóság. Egyes esetekben a megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló adat segítségével akár az ügy végkifejletét is befolyásolhatja egy gondosan elkészített baleseti rekonstrukció, igazságügyi szakértői vélemény.

Másrészt szükségessé válhat baleset-elemzés beszerzése a baleset érintettje részéről, hogyha biztosító társasággal szemben kell érvényesíteni igazát.

A balesetelemzés segít tisztázni a közlekedési beleset lefolyását is.

Baleset-elemzés készítése igazságügyi gépjármű műszaki szakértő által

Nagyon fontos megjegyezni, hogy általánosságban a hatósági eljárás során a hatóság azt vizsgálja, hogy kinek a részéről állapítható meg szabályszegés.

Számos esetben fordul elő olyan közlekedési szituáció, amikor egyik fél részéről sem igazolható egyértelműen a bekövetkezett közlekedési balesetben a szabályszegés, ilyen esetben a hatóság gyakran megszünteti az eljárást, tehát a bekövetkezett közlekedési baleset miatt nem marasztalja el egyik résztvevőt sem. Ez esetben a megszüntetésről szóló határozatra hivatkozva a biztosító társaság gyakran utasítja el a kárigényt. Amennyiben az anyagi kár több százezer forintra rúg, bizony casco-biztosítás hiányában mindenki a saját a maga kárát kénytelen rendezni.

Ilyen esetben jöhet jól egy megfelelően kidolgozott baleseti rekonstrukció (balesetelemzés) gépjármű igazságügyi szakértői véleménybe foglalva, amelynek segítségével a biztosító társasággal szemben, akár csak ha kármegosztás is alkalmazható, a keletkezett anyagi kár és a kármegosztás arányának függvényében kifizetődő lehet. A szakvéleményre hivatkozva közlekedési baleseti kártérítési igények összeállítására szakosodott partnerirodánk a károkozó biztosítójával szemben hatékony segítséget tud nyújtani.

Az igazságügyi gépjármű műszaki szakértő véleménye az eset valamennyi dokumentumának, köztük a rendőrségi helyszínelés anyagainak átvizsgálása után születik meg, hogy a lehető legpontosabb modell legyen elkészíthető.

Közlekedési balesetelemzés szoftverrel

Cégünk egy új generációs közlekedési baleset rekonstrukciós szoftver, a Virtual CRASH 4.0 legújabb verziójával készít balesetelemzéseket. A program a legmodernebb grafikai megoldásokkal rendelkezik, a szimulációs eredmény megjeleníthető 3D perspektivikus nézetben, méretarányos felülnézeti, oldalsó, illetve első és hátsó nézetben. A Virtual CRASH 4.0 segítségével az eredményről videófelvétel készíthető, akár 4K (felbontás: 3840*2160) minőségben is.

Amennyiben közlekedési baleset-elemzés elkészítésével kapcsolatban segítségre lenne szüksége, úgy forduljon hozzánk bizalommal, a rendelkezésre álló iratok áttekintéséhez és a lehetőségek mérlegeléséhez kérjen személyes konzultációt.