Járműértékelés

Eurotax értékelés

Egy jármű forgalmi értéknek a megállapításához nem hagyatkozhatunk a pillanatnyi piaci információkra. Mára a valós piaci érték meghatározásának széles körben elfogadott módszere az Eurotax program segítségével történő járműértékelés.

Az Eurotax egy 50 éve létező járműértékelő rendszer, mely a bevitt típus- és felszereltségadatok alapján ad információkat a jármű valós, pillanatnyi értékéről. A forgalmi érték meghatározásához az igazságügyi gépjármű műszaki szakértő a programon keresztül megadja a főbb adatokat, úgymint gyártmány, típus, gyártási év, első forgalomba helyezés, km állás, extrafelszereltség, tulajdonosok száma, jármű állapota, vagy a műszaki vizsga érvényessége​. Szükség esetén egyéb módosító korrekciót is alkalmaz​ a szakértő. Ez lehet piaci korrekció is, ha az Eurotax program által adott értéket nem tartja megfelelőnek, vagy indokoltnak.

Autó értékbecslése során lehetőség van értékcsökkenés meghatározására is. Ezzel a jármű általában 6 éves koráig, és teljesítménytől függő futásteljesítményig élhet az értékbecslést végző gépjármű műszaki szakértő.  Az értékcsökkenés nagysága függ a jármű életkorától, futásteljesítményétől, illetve a korábbi sérülés vagy sérülések nagyságától, mértékétől is.

Roncsérték meghatározás

Eurotax járműértékelés, totálkárszámítás, roncsérték meghatározás.

Eurotax jármű értékelés, totálkár számítás, roncsérték meghatározás.

Ha egy baleset során megsérült járművet már nem lehet javítani, vagy javítása már nem gazdaságos, akkor a biztosító kezdeményezi a jármű totálkárossá nyilvánítását.

Az ügyfél számára kifizetett kártérítés alapja ebben az esetben a jármű piaci értéke, levonva belőle az értékesíthető roncs piaci értékét. ​A roncsérték meghatározása ezért közvetlenül befolyásolja a biztosító által fizetendő kártérítés nagyságát.

Ezért igen fontos, hogy a roncsérték meghatározását alaposan felkészült gépjármű műszaki szakértő végezze.